www.orgelnieuws.nl
Jaap Rots
www.orgelnieuws.nl-1301
Aeolus maakt met deze cd zijn naam als kwaliteitslabel helemaal waar. Erg goede solisten, een fraai zingend koor, verrassende instrumentalisten op harp, cello en contrabas, een prachtig orgel, een goede organist en een dirigent met een uitgesproken visie op de muziek die hij wil uitvoeren.

César Franck is buiten de orgelwereld amper bekend als componist van orgelmuziek. Orgelliefhebbers kennen hem allemaal, maar ze weten niet dat hij behalve Psaume 150 en Panis Angélicus nog veel meer koormuziek heeft geschreven. Aeolus brengt daar verandering in. De koormuziek op deze eerste cd van wat een serie met Francks werk voor koor en orgel moet worden staat muziek die minder romantisch klinkt dan we van Franck gewend zijn.

De Parijse componist stond enige tijd onder invloed van een groep componisten die terug wilde naar de wortels van de kerkmuziek: het gregoriaans. In tegenstelling tot zijn collega’s gebruikte Franck in zijn nieuwe muziek geen gregoriaanse motieven, maar de composities klinken door het ontbreken van chromatiek veel ouder dan ze in werkelijkheid zijn. Franck is binnen dit idioom erg vindingrijk, blijkt bij het beluisteren. Met weinig themamiddelen maakt hij fraaie composities. Dextera domini (Gods rechterhand – psalm 118) is een stuk van bijna tien minuten met een korte tekst. Veel herhalingen, maar het verveelt geen moment.

Vier onbekende orgelwerken – net als de koorstukken geschreven voor de liturgische praktijk van de Sainte Clothilde - zorgen voor afwisseling. Echte ‘Roomse’ muziek – de wierook komt nog net niet uit de boxen.

Fransen hebben nog wel eens de neiging met veel vibrato te zingen. Maar de zangers op deze cd krijgen van dirigent Bernard Tétu de kans niet. Ze zingen mooi strak en sonoor en uitermate zuiver. Franse orgels zijn ook nog wel eens vals op cd-opnamen. Ook dat is hier niet het geval. Het Cavaillé-Coll-orgel in de St. François-de-Sales voldoet zeer goed als begeleidingsinstrument. Met de zwelkasten dicht lijkt het een groot harmonium, met kasten open is het een echt orgel.

Over een goede cd kun je een lang stuk schrijven. Bij deze cd moet dat niet, want ik wil u niet langer ophouden om snel naar de winkel te gaan.

Jaap Rots